ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ : ‘’ ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ ΟΙ ΑΡΓΕΙΟΙ’’

             ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ -ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

     ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΡΕΤΤΟ ''MUSICAL THEMATIK SHOW''

Ο Γιώργος Λεκάκης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί Κοινωνιολογία-Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Είναι μέλος:

του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, και

μέλος της Επιτροπής Διεκδικήσεως Κατοχικού Δανείου και των Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών.

Ο Γ. Λεκάκης έχει συγγράψει περισσότερα από 40 βιβλία: «Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων», «Η Θεσσαλονίκη στο Ελληνικό Τραγούδι», «7 φεγγάρια», «Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5», «Τάματα και αναθήματα», «Χρονογραφήματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «Το ημερολόγιο ενός λοχία στον πόλεμο του ΄40», «Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος», «Τα πολυφωνικά τραγούδια της Βήσσανης», «Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων», «Παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδος», «Η άγνωστη Μικρά Ασία», «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών και η Λαογραφία της θάλασσας», «Ίμβρος παιπαλόεσσα», «Ελλάδος εγκώμιον», «Παξοί – Τα νησιά του πάθους», «Μουσικής μύηση», «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», «Η Βίβλος των 100 νησιών της Ελλάδος», «Ερείκουσα, ο επιπλέων ανθόκηπος», κ.ά.

Μονογραφίες για τους Παξούς, την Γαύδο, την Φολέγανδρο, το Καστελλόριζο, την Σαμοθράκη, τα Διαπόντια Νησιά, την Αστυπάλαια, την Ανάφη, τις Αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας, το Δημοτικό Τραγούδι, Τα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων, τις Ιαματικές Πηγές της Ελλάδος, τα Ελευσίνια Μυστήρια, κ.ά. Επίσης επιμελήθηκε επανεκδόσεις προλόγισε βιβλία, έκανε περισσότερα από 70 ντοκυμανταίρ, κλπ.

Ως δημοσιογράφος έχει αρθρογραφήσει στα έντυπα Νέα, Ρωμιοσύνη, Κέρδος, Θεσσαλονίκη, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθερία του Λονδίνου, Έθνος της Κυριακής, Κόντρα News, Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας, Φαινόμενα του Ελεύθερου Τύπου, Crash, Επίκαιρα, και σε πολλά περιοδικά.

Ως συγγραφέας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα, έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές (την μία μάλιστα με τίτλο «Απάνθισμα», προλόγισε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος).

Ο Γ. Λεκάκης είναι και στιχουργός. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες και στίχους του έχουν μελοποιήσει οι σημαντικότεροι συνθέτες.

Ο Γ. Λεκάκης έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για «την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό και την πολιτιστική αρθρογραφία του». Τον Δεκέμβριο του 2011 η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, δια του προέδρου της. καθηγητού κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, βράβευσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Γ. Λεκάκη για την εν γένει προσφορά του στην έρευνα.

Περισσότερα για τον Γιώργο Λεκάκη: Στην ιστοσελίδα του www.lekakis.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                  ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ : ‘’ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ’’

Η Λιάνα Σουβαλτζή σπούδασε Φιλολογία και  Αρχαιολογια.

Την χρονική περίοδο 1973-1986 έλαβε μέρος σε ανασκαφές στην Κρήτη ως μέλος αποστολών υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνεργάστηκε στην Δυτική Κρήτη με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης και πρώην Διευθυντή Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιάννη Τζεδάκη. Έχει υπό εξέλιξιν την διδακτορική της διατριβή με θέμα "Συγκριτική μελέτη των λατρευτικών ειδωλίων που βρέθηκαν στους τάφους της Κρήτης και της Αιγύπτου περιόδου 1700-305 π.Χ.".

Το 1986 εξελέγη Γενική Γραμματεύς της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ως Γεν. Γραμματέας με δική της πρωτοβουλία δημιούργησε πολλά νέα προγράμματα και έδωσε νέα πνοή στις σχέσεις της Εταιρείας με την Διοίκηση του Μουσείου.
Το 1989 ξεκίνησε την δική της ανασκαφή στην όαση Σίουα της Αιγύπτου και το 1990 λόγω των υποχρεώσεών της στην Αίγυπτο παραιτήθηκε από την θέση της Γεν. Γραμματέως της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.                                                                                                                                   

  Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, όπως στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στο Λονδίνο, στον Καναδά κ.λπ.. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της στα Πρακτικά των Διεθνών Συνεδρίων, όπως και σε πολλά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού. Η Λιάνα Σουβαλτζή είναι η Διευθύντρια της ενωμένης Ελληνοαιγυπτιακής Αποστολής του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ελ Μαράκι της οάσεως Σίουα στην Αίγυπτο.